Bitcoin is niks waard!

 

Bitcoin heeft het voor het is in de geschiedenis mogelijk gemaakt een transactie te doen met iedereen ter wereld zonder hulp van een 3e partij.
Bitcoin heeft het voor het eerst mogelijk gemaakt dat iets digitaals niet gekopieerd kan worden.
De Bitcoin blockchain is het grootste en meest veilige computernetwerk dat er ooit geweest is. Zonder hacks en met een 99.99% uptime. En niemand is in staat het uit te zetten.
Bitcoin is zo onderhand een bekende naam over de hele wereld. Dit netwerkeffect heeft indirect waarde. Vergelijk het met WhatsApp. De eerste die deze app had kon er niks mee. Maar nu heel veel mensen de app gebruiken is het enorm waardevol.


Door het trage netwerk is Bitcoin voorlopig niet geschikt als vervanger van het betaalverkeer. De vergelijking met goud is zodoende logischer.
Bitcoin is in vergelijking met goud:
makkelijker en goedkoper te verplaatsen
makkelijker en goedkoper op te slaan
makkelijker en goedkoper op te delen
makkelijker en goedkoper te controleren op echtheid
Werkelijk schaars. Van goud weten we niet hoeveel we nog gaan vinden of hoeveel er überhaupt in omloop is.

 

Bitcoin kost veel te veel energie!

 

"Volgens een schatting van de University of Cambridge is jaarlijks ongeveer 151 TWh aan elektriciteit nodig voor de Bitcoin. 39 procent van de computersystemen die de complexe wiskundige formules voor de bitcoin oplossen draait op duurzame energie"
Is dat veel? Er is in elk geval al veel duurzaam. We kunnen dit ook met goud vergelijken.


"De goudindustrie produceert jaarlijks tussen de 2.500 en 3.000 ton nieuw goud en verbruikt daarvoor volgens Don Wyper, de COO van het Amerikaanse cryptoplatform DigitalMint, 475 miljoen gigajoule aan elektriciteit. Dat staat gelijk aan ongeveer 132 TWh..."
Dat maakt elkaar dus niet zoveel. En dan is er nog niet gekeken naar de werkomstandigheden en directe impact op de omgeving bij goudmijnen.
"Maar goud heeft een toepassing in electronica" hoor ik je denken. Ja, maar we hebben meer dan genoeg goud gedolven om aan de vraag vanuit de industrie te voldoen. We zouden ook onze goudbaren hiervoor kunnen gaan gebruiken. Dus is alle energie en vervuiling van de goudmijnbouw zo niet nog slechter?


Energie kan en wordt steeds goedkoper. In Saudi Arabië voor onder de $1 per 1kwh.
Voor het minen van Bitcoin een duidelijke drang om de goedkoopste energie te vinden. Dit zal in de toekomst steeds meer duurzame energie zijn. Door het decentrale karakter kan je overal ter wereld Bitcoin minen. Een goudmijn kan je niet verhuizen.
Bitcoin is in ontwikkeling zodra het aantal transacties omhoog gaat gaan de energiekosten per transactie naar beneden.

 

Bitcoin is crimineel geld!

Door het transparante karakter van de Bitcoin blockchain is er ook veel data uit gehaald worden. Een gerenommeerd bedrijf, Chainalysis maakt rapportages over welk percentage van Bitcoin (en andere cyptovaluta) gebruikt is voor dubieuze activiteiten. Hieruit blijkt dat in 2019 2.1% van alle transacties crimineel was. In 2020 was dit nog slechts 0.34%

https://blog.chainalysis.com/reports/2021-crypto-crime-report-intro-ransomware-scams-darknet-markets